Her akıllı telefon kullanıcısının kafasında telefonum izleniyor mu gibi soru işaretleri olabilir. Bu çok doğaldır. Telefonlar artık sadece arama yapmak ve mesaj göndermek için kullanılmıyor. Telefon tarafında yaşanan büyük gelişme ile küçük cihazlar büyüdü ve akıllandı.
Akıllı telefonlarla fotoğraflar, videolar görüntülenebilir, sosyal medyada paylaşım yapılabilir, başkalarının paylaştığı gönderiler görüntülenip beğenilebilir, hava durumu anlık olarak kontrol edilebilir, büyük boyuta sahip uygulamalar ve dosyalar depolanabilir.
Depolama kapasitesindeki artış beraberinde tehlikeyi de getiriyor. Bu, depolanan dosyalar ve uygulamalar arasında sadece kullanışlı olanların değil, aynı zamanda casus yazılımların da olabileceği anlamına geliyor.
İşin en can alıcı kısmı, bu casus yazılımlar kendini o kadar iyi gizliyor ki bunları küçük bir tarama ile bulmak mümkün olmayabiliyor.
Telefonunuzda eğer casus yazılım olduğuna dair şüpheleriniz varsa endişelenmenize gerek yok. Bu tip yazılımlar kendini ne kadar iyi gizlerse gizlesin, onları bulmak mümkündür. Peki, bunu nasıl yapabiliriz? Aşağıda telefonunuzdaki olası kötü amaçlı yazılımları tespit etmenizi sağlayacak püf noktaları öğreneceğiz.
Telefonunuz izleniyor mu? Bu sorunun cevabını öğrenmek için yukarıdaki durumlara dikkat etmelisiniz. Bunları nasıl uygulayacağınız hakkınızda bir fikriniz yoksa gelin, her birini tek tek ele alalım.
Casus yazılımlar arka planda o kadar yoğun kaynak tüketiyor ki şarj 500 derece bir havada eriyen buz gibi hızla azalıyor.
Şarjınızın eğer normalden çok daha hızlı bir şekilde azaldığını düşünüyorsanız, hele ki telefonu almanızın ya da bataryayı değiştirmenizin üzerinden birkaç gün bile geçmemiş olmasına rağmen bunu yaşıyorsanız telefonunuzda casus yazılım olabilir.
Telefonlar oyun oynarken, yoğun güç gerektiren işlemler gerçekleştirirken ısınabilir. Bunlar çok normal şeylerdir. Sorun, arka planda kaynak tüketecek hiçbir işlemin gerçekleşmemesine rağmen telefonunuzun aşırı ısınması hâlinde başlıyor.
Birisi ile sesli olarak görüşürken arka planda bir uğultu olup olmadığını ve sesin yankılanıp yankılanmadığını kontrol edin. Çoğu casus yazılım, telefonda yapılan aramaları kaydedebiliyor. Sorunun bundan kaynaklı olup olmadığını öğrenmek için görüşme sırasında arka planda neler olup bittiğini dikkatlice dinleyin.
Telefonunuza bulaşan kötü amaçlı yazılımın amacı sadece sizi takip etmek olmayabilir. Bilgisayar korsanının amacı daha fazla para kazanmak ise arka planda tuhaf web sitelerini açabilir ve buralardan cihazınıza dosya indirebilir.
Tabii ki bu her zararlı yazılım için geçerli bir durum değildir. Bu yalnızca kötü amaçlı yazılımı saklamak gibi bir amacı olmayan kötü niyetli kişilerin izlediği bir yöntemdir.
Gelişmiş casus yazılımlar gizli çalışır ama bazıları da başkalarını gözetlemek için geliştirilen uygulamalardır. Bunlar genellikle ebeveyn denetimi uygulaması adı altında piyasaya sürülür. Birisi bu uygulamalardan birini kullanarak telefonunuzda casusluk yapıyorsa telefonunuzda bu tür uygulamaların yüklü olması muhtemeldir.
Bu zararlı yazılımları nasıl temizleyeceğinizi bilmiyorsanız endişelenmeyin. Bunun için neler yapmanız gerektiğini gösteren bir rehberimiz de var. Telefonda casus yazılım temizleme adımlarını takip ederek bu tür yazılımlardan kurtulabilirsiniz.
Technotoday.com.tr İçerik Editörü